Prima raclă cu moaşte la Zalău

Moaştele Sfinţilor Grigorie Decapolitul şi Andrei Şaguna vor poposi la Catedrala Episcopală din Zalău.
Potrivit informaţiilor prezentate pe site-ul Episcopiei Ortodoxe a Sălajului, vineri 3 august, la ora 17.45, va ajunge la Zalău racla cu moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul şi moaştele sfântului Andrei Şaguna. Racla adusă de la mănăstirea Bistriţa, din judeţul Vâlcea, va fi însoţită de un grup de călugăriţe în frunte cu stareţa mănăstirii, stavrofora Mihaela. Părintele Ioan Ghiurco, parohul lăcaşului, ne-a spus că „este pentru prima dată când racla unui sfânt poposeşte la Zalău, chiar dacă bucăţi de moaşte ale multor sfinţi au mai fost aduse în oraş. Credincioşii sunt aşteptaţi la Biserica „Sfânta Vinere” pentru a participa la rugăciune, maslu, dezlegări, acatistul Maicii Domnului, precum şi paraclisul celor doi sfinţi, iar lăcaşul va fi deschis şi pe timpul nopţii, de vineri spre sâmbătă”.
Slujbele religioase se vor oficia neîntrerupt începând de vineri ora 17.30 până sâmbătă în jurul orei 10, când racla cu moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul va porni spre Mănăstirea Piatra Craiului din Arhiepiscopia Clujului. Credincioşii din Episcopia Sălajului vor avea ocazia să se roage din nou la Sfântul Grigorie începând de duminică după amiază când racla cu sfintele sale moaşte va ajunge la Mănăstirea Voivodeni unde vor rămâne până luni, 6 august.
„Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul s-a născut la sfârşitul secolului VIII, în jurul anului 790. A dus o viaţă monahală exemplară şi a rămas renumit pentru dârzenia cu care a apărat cultul icoanelor. A murit într-o mănăstire din Constantinopol, în ziua de 20 noiembrie 842. Cinstitele sale moaşte au fost aduse la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Vâlcea de către ctitorul acestei mănăstiriri Barbu Craiovescu, în jurul anului 1496. În anul 1950 Sfântul Sinod a hotărât generalizarea cultului său în toată Biserica Ortodoxă Română, prăznuirea sa fiind pe 20 noiembrie. Sfântul Grigorie se bucură de o cinstire deosebită mai ales datorită minunilor pe care le trăiesc cei care se ating cu evlavie de moaştele sale şi cer mijlocirea sa către Dumnezeu. Cu aceeaşi ocazie în catedrala episcopală va fi depusă spre închinare şi racla cu o părticică din moaştele Sfântului Andrei Şaguna. Sfântul Andrei Şaguna a păstorit Mitropolia Ortodoxă a Transilvaniei între anii 1846-1873 şi fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2011. Părticica din moaştele sale care va rămâne în Catedrala Episcolală „Înălţarea Domnului” din Zalău”, a menţionat www.episcopiasalajului.ro.

2 Thoughts to “Prima raclă cu moaşte la Zalău”

  1. Georgel Babiuc

    :)))) Poate la Decapolitul sa fie moste, da la Andrei Seguna sunt muste.

  2. dintele

    si eu care credeam ca e vorba de sfintele moaste ale lui nicolae ceausescu…via FSN (Manaila), sau ceva mai actual, de ce nu Andrei Barbu Todea, ca tot e in top!

Leave a Comment